Чачанска лепотица

Референция:

4,16 лв.

Плодовете на Чачанската лепотица са много едри, със средно тегло 36 г. Формата на плода е овална. Плодовата кожица е тъмно синя, покрита с обилен восъчен налеп. Плодовото месо е зеленикавожълто, сочно, сладко с леко изразена киселина и аромат, отличава се с много добри вкусови качества. Костилката е средно едра, отделя се от плодовото месо.

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Плодовете на Чачанската лепотица узряват в периода 25 юли до 5 август.

Дървото е умерено растящо, с метловидна форма на короната и понася сгъстяване в редовете до 4 м, при междуредия - 6м. Цъфтежът е средно ранен. Чачанска лепотица е самоплоден сливов сорт и е добър опрашител за цъфтящите с него стандартни сортове.

Встъпва в плододаване през четвъртата вегетация, плододаването е редовно, родовитостта е добра.  Плодовете издържат на транспорт и са подходящи за износ и консумация в прясно състояние, за преработка в компоти, нектари и ракия.

Овощното дърво се развива най-добре при мека зима и немного горещо лято. У нас насажденията страдат по-често от студовете в края на зимата и началото на пролетта. 

Сливовите фиданки се засаждат на разстояние 6 х 4 или 5 х 4 м. При подреждането на сортове се взема под внимание и изискванията за взаимно опрашване и оплождане.

Тя е медоносно растение.

Плодовете се ценят високо, тъй като са богати на органични киселини, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и витамини и наред с вкусовите си качества имат и лечебно действие – стимулират сърдечната дейност и храносмилането, спомагат за изхвърлянето от организма на отровните вещества и холестерина.

В следната категория има още 6 продукта: