Дюля Португалска

Референция:

4,16 лв.

Португалската дюля зрее по-рано, а плодовете й са огромни - достигат до 1500 г!!! Според легендата дюлята е „ябълката на раздора” между най-красивите богини Хера и Афродита. 

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Португалска дюля има силен растеж и образува прибрана корона.В плододаване встъпва рано и има обилна и редовна родовитост. Чувствителен е на големи зимни студове.

Зрее около 10 – 15 октомври.

От едно дърво се берат средно до 100 кг плодове / годишно. Животът на насаждението е 25-30 години. Дюлята е топлолюбива и понася по-добре високите температури, отколкото ниските. На по-топли места дюлята ражда по-едри и по-ароматни плодове. Може да се отглежда до 600 м надморско равнище. На по-високи места не узрява добре.

Подрязване

В процеса на формиране на короната на дюлята през следващите години силните едногодишни клонки, растящи навън и встрани, се съкращават с 1/3. Когато започне пълното плододаване и растежът на дюлите отслабне, то трябва да се прави по-силна резитба - периодично през 3 години. По-старите клони се режат наполовина до 2/3, ако растежът е много слаб. Силните едногодишни леторасти се съкращават с 1/3 до 1/2 от дължината им. По време на наедряване на плодовете през периода юли август дърветата не трябва да се засушават. През 1-2 години е добре да се внася по 3-4 т угнил оборски тор на декар. С амониева селитра се трябва да се тори на два пъти - рано напролет и през май с доза по 15 кг/дка.

Най-опасна за дюлята е болестта загиване на завръзите

Заразяването става рано, още в началото на вегетацията. 

В следната категория има още 1 продукт: