Череши ВАН

Референция:

4,16 лв.

ВАН е един от най-ценните и предпочитани черешови сортове у нас. Той е известен с едрите и тъмно червени продове, които зреят около 20 юни.

Сортът е изключително родовит.

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Плодното месо е плътно, хрупкаво, жълтеникаво до слаборозово около костилката, сочно с отлично качество. Дръжката е къса и дебела. Сокът е безцветен. При дъждове по време на зреенето плодовете се напукват. Трябва да се отглежда в типични за черешата места с достатъчно влажни почви.

Черешата естествено образува просветлена корона. Тя се нуждае от ограничена резитба, главно за формиране. При нея прореждането намира слабо приложение. В ранна възраст чрез съкращаване се предизвиква целесъбразно разклоняване на скелетните клони, които естествено излизат по стъблото – водач в етажи от по 4-5 клона. По такъв начин, при схемата 4+4+2+2 се създава здрави и подходящо сбита корона, покрита с плододаваща дървесина. Короната на черешата расте изтеглена нагоре във височина и при резитбата се взема под внимание типът на растежа.

Резитба за формиране при черешата. Едногодишните черешови фиданки са прави и още неразклонени.

Резитба след засаждане. Еднолетките се съкращават на височина 60-70 см, а при механизирано извършване на беритбата около - 1м + 6-7 пъпки. Първият етаж се създава от 4 скелетни клона, които се подбират още през първата вегетация, като излишните леторасти се филизят.

Резитба за плододаване. След формирането на короната съкращаването на обрастващите клончета продължава само при слабо разклоняващите се сортове.През периода на началното плододаване е необходимо много ограничена резитба. По средата на периода на пълното плододаване съкращаването, слабото прореждане и леката подмладяваща резитба стават много полезни. Особено полезни са съкращаването и прореждането на много силните дървесни клончета в горната част на короната. С това се осигурява нормална жизненост на по долните растежи и плодни образования.

Подмладяваща резитба. Когато растежът отслабне значително скелетните клони се съкращават на 2-3 годишна а понякога и на по стара дървесина.

В следната категория има още 4 продукта: