Череши Тракийска хрущялка

Референция: Институт по овощарство Пловдив

4,16 лв.

Тракийска хрущялка е сред най-новите български сортове череши, разработени чрез ин витро технология от Института по овощарство в Пловдив, съобразно особеностите на българския климат и почвен състав. Фиданките са на пазара от 2015 г.

Плодът тежи 10 грама, има къса дръжка и е много родовит. 

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Реагира добре на напояване, но не понася преовлажнение. Много добре се развива на наносни и песъкливо-глинести почви. Неподходящи за тази култура са тежките, сбити, преовлажнени, варовити и недобре аерирани почви.

През зимата, през периода на дълбок покой, плодните пъпки на черешата издържат без повреди въздействието на отрицателни температури до минус 24-25°С. Температури от порядъка на минус 2-3°С са критични за цветовете, а от минус 1°С – за завръзите. Черешата е ранно цъфтящ овощен вид. Подходящи за отглеждане на череши са районите без повратни пролетни мразове и късни слани.

Черешата естествено образува просветлена корона. Тя се нуждае от ограничена резитба, главно за формиране. При нея прореждането намира слабо приложение. В ранна възраст чрез съкращаване се предизвиква целесъбразно разклоняване на скелетните клони, които естествено излизат по стъблото – водач в етажи от по 4-5 клона. По такъв начин, при схемата 4+4+2+2 се създава здрави и подходящо сбита корона, покрита с плододаваща дървесина. Короната на черешата расте изтеглена нагоре във височина и при резитбата се взема под внимание типът на растежа.

Резитба за формиране при черешата. Едногодишните черешови фиданки са прави и още неразклонени.

Резитба след засаждане. Еднолетките се съкращават на височина 60-70 см, а при механизирано извършване на беритбата около - 1м + 6-7 пъпки. Първият етаж се създава от 4 скелетни клона, които се подбират още през първата вегетация, като излишните леторасти се филизят.

Резитба за плододаване. След формирането на короната съкращаването на обрастващите клончета продължава само при слабо разклоняващите се сортове.През периода на началното плододаване е необходимо много ограничена резитба. По средата на периода на пълното плододаване съкращаването, слабото прореждане и леката подмладяваща резитба стават много полезни. Особено полезни са съкращаването и прореждането на много силните дървесни клончета в горната част на короната. С това се осигурява нормална жизненост на по долните растежи и плодни образования.

Подмладяваща резитба. Когато растежът отслабне значително скелетните клони се съкращават на 2-3 годишна а понякога и на по стара дървесина.

Институт по овощарство Пловдив

В следната категория има още 6 продукта: