Кайсия

Референция: Институт по овощарство Пловдив

4,16 лв.

Кайсиевото дърво е топлолюбиво, с мощни корени, достига до височина над 8 метра, живее 40 – 60 години. Листата му са елипсовидни – лъскави, отгоре тъмнозелени, а отдолу матовозелени, цветовете – бели или розови. Плодът е месест, със сплесната костилка, чиято ядка хората използват отдавна като заместител на бадема. Цветът на зрялата кайсия е от бледожълт до оранжев, някои сортове са мъхести. Първите кайсии зреят през юни, а късните – през август.

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Засаждане

Преди засаждането се отстраняват счупените и прекалено дългите корени. За предпочитане е то да се извърши през есента, като за това се използват фиданки с диаметър на шийката 15-20 милиметра. Дълбочината трябва да отговаря на тази от разсадника, т.е. шийката да се постави на нивото на терена. След засаждането и преди да се покрие изцяло кореновата система, се наторява с органична тор и всяко растение се полива с поне 10 литра вода, чиято задача е да слепи почвата към корените.

Следва отрязването на фиданката на височина 60-80 сантиметра от земята. На това място ще се зародят бъдещите скелетни клони. Резитбата се извършва, за да се спомогне отичането на водата. След като дръвчето е скъсено, следва отстраняването на предивременните клончета на дължина от 10-15 сантиметра, като се пазят пъпките.

Първа година

През пролетта от фиданката израстват няколко филиза. През май се избират три или четири от тях, които се намират на десетина сантиметра разстояние един от друг и са сравнително равностойни. Останалите се подрязват, като най-близките до земята се отстраняват. Тази операция, извършена още преди образуването на пъпки, цели спирането на нарастването на подкастрените филизи, като същевременно се пазят листата - изключително важни за развитието на дървото. Подкастрянето се повтаря периодично в случай, че отрязаните филизи продължат да се развиват. В края на август и началото на септември филизите, избрани за оформяне на скелета на чашовидната формировка трябва да бъдат насочени в правилна посока.

В края на май, началото на юни трябва да се погрижим за разтварянето на скелетните клони. Разтварянето може да се извърши по различни начини, като се използват фиксирани в земята въжета, разпонки или насочващи конструкции.

Ако се огъне по-дебелият скелетен клон забавя развитието си. След като скелетните клони са огънати в правилната посока, следва да се пристъпи към резитбата им. Тя се извършва най-вече във високата им част, като се премахват разклоненията, които пречат на върха на скелетния клон.

Институт по овощарство Пловдив

В следната категория има още 3 продукта: