![](https://posadi.bg/img/p/7/5/75-medium_default.jpg)
![](https://posadi.bg/img/p/7/5/75-small_default.jpg)
![](https://posadi.bg/img/p/7/4/74-small_default.jpg)
![](https://posadi.bg/img/p/7/6/76-small_default.jpg)
![](https://posadi.bg/img/p/7/7/77-small_default.jpg)
Референция: Институт по овощарство Пловдив
Синята слива Стенлей е американски сорт. Posadi.bg предлага фиданки, създадени от Института по овощарство в Пловдив и съобразени с особеностите на българските почви и климатични особености.
От векове се почитат нейните качества, които влияят благотворно на човешкия организъм. Сливата има място във всеки двор и градина!
Сливата расте на височина, като достига между 3 и 8 м. Цъфти рано напролет – през март-април, с бели цветове, които се появяват още преди листата. Плодовете зреят в края на лятото и началото на есента (август-септември).
Овощното дърво се развива най-добре при мека зима и немного горещо лято. У нас насажденията страдат по-често от студовете в края на зимата и началото на пролетта.
Сливовите фиданки се засаждат на разстояние 6 х 4 или 5 х 4 м. При подреждането на сортове се взема под внимание и изискванията за взаимно опрашване и оплождане.
Тя е медоносно растение.
Плодовете са тъмносини, продълговати или със сферична форма, покрити с тънка ципа. Консумират се както пресни, така и изсушени, а също преработени на мармалади, конфитюри, ликьори. Ценят се високо, тъй като са богати на органични киселини, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и витамини и наред с вкусовите си качества имат и лечебно действие – стимулират сърдечната дейност и храносмилането, спомагат за изхвърлянето от организма на отровните вещества и холестерина.
От ферментиралите плодове се прави прочутата сливова ракия.