Праскова Редхейвън

Референция: Институт по овощарство Пловдив

0,00 лв.

Вкусни български праскови! Сортът Редхейвън е създаден в Америка, а фиданките на Posadi.bg са произведени от Института по овощарство в Пловдив, съобразно специфичните особености на българските почви и климат. Подходящи са за засаждане както в малки стопанства, така и в големи овощни градини.

Освен превъзходните си вкусови качества, плодовете имат лечебен и диетичен ефект. Те съдържат пектин, каротин, етерични масла, органичните киселини лимонена, ябълкова, винена, елемените желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. Прасковите са с високо съдържание на витамин С – само един плод доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза. Другите витамини са от групата В, фолиева киселина, витамин РР, Е, К. Костилката съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Прасковите се посаждат на есен. Това се налага, тъй като фиданките се развиват рано на пролет.

Препоръчва се преди засаждането, в посевните дупки да се поставят по 8-10 кг угнил оборски тор, 400-500 г двоен суперфосфат и 150-200 г калиев сулфат, които трябва да се размесят добре с почвата. Внасянето на тези торове се препоръчва дори и тогава, когато е извършено торене при основната обработка.

Критични за плодните пъпки са температурите под минус 22-24 градуса. Освен това прасковата излиза по-рано от състоянието на покой, така че най-подходящи за отглеждането й са районите с по-топла зима, където не се наблюдават резки промени на времето през пролетта.

Формиране на свободнорастяща корона

Този начин има редица предимства – дърветата встъпват по-рано в плододаване, резитбата е опростена, добивите нарастват по-бързо и се улесняват грижите за младите насаждения.

Първа резитба. През пролетта се премахват предивременните клончета до 60 cm от почвената повърхност, всички останали предивременни клончета се съкращават до 1–2 пъпки (фиг. 1). През вегетацията обикновено се избират 3 летораста, подходящи за скелетни клони, и един за водач, а останалите се отстраняват чрез филизене. Премахват се леторастите, развили се по стъблото. 

Втора зимна резитба. Извършва се само на страничните клончета, растящи изправени, под остър ъгъл спрямо водача. Чрез отстраняване на тези клонки се осигурява добро развитие на водача, което е важно условие за този начин на формиране (фиг. 2). Плодове се получават още на втората година. 

Трета зимна резитба. Слабо се прореждат страничните разклонения, а тези във връхната част на дървото – по-силно. Не се извършва съкращаване на водача и оставените странични разклонения. Прореждат се предивременните клончета с цел регулиране на плододаването и опасността от отцепване. През третата година при добро отглеждане дърветата дават висок добив. Премахват се вертикално растящите клонки и тези, които се кръстосват и засенчват по-голямата част от обрастващата дървесина.

Четвърта зимна резитба. Съкращава се водачът и силните странични разклонения до двугодишна дървесина. Растежът е силен, и затова до момента на съкращаването се оставят по 2–3 смесени клончета, които предотвратяват порастването на лакомци на местата на съкращаването. Ако дърветата са по-слабо растящи, ограничаващата резитба на водача и страничните разклонения би могла да се извърши и на петата резитба. В добре огретите от слънцето места на короната се оставят само силни смесени клончета, чийто брой се определя от количеството на цветните им пъпки. Целта на ограничаващата резитба е да се придаде стабилност на короната и страничните клони.

Резитба за плододаване. Дръвчетата, формирани със свободнорастяща колона, през четвъртата и следващи години са в период на пълно плододаване и е необходимо да се извърши подходяща резитба. Трябва да се отстранят предивременните клончета, разположени близо до върховете, с цел да се осигури по-добро удължаване на скелетните части, и да се избегне вилообразното им разклоняване. Дърветата встъпват в пълно плододаване. Оставят се само добре развити смесени и предивременни клончета по продължителите на скелетните части (фиг. 3).

При нашите условия формирането на свободнорастяща колона на прасковата е най-перспективно. То се прави лесно и позволява засаждането на 100–130 растения на декар.

Институт по овощарство Пловдив

В следната категория има още 3 продукта: