Малини

Референция: Институт по овощарство Пловдив

0,00 лв.

Прекрасни български малини, които се отглеждат добре както в планинските райони, така и в полските.

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Сортът узрява в края на месец юли и продължава да зрее до края на септември. Плодовете са едри, кръгли, леко заострени, много сладки, сочни, с изключително приятен аромат и уникален вкус. 

Най-подходящият период за засаждане малиновите храсти е до настъпването на трайно застудяване в края на есента. Възможно е и засаждането им през зимните месеци при температура на въздуха над 5 °С, както и през пролетта – до края на март.

Междуредовите разстояния са обикновено между 1,8 – 2 м. Засаждането се извършва ръчно в бразди с дълбочина около 35 см. Растенията се поставят 2–3 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. Съкращават се на 15–20 см височина от почвената повърхност.

Всяка година насажденията се подлагат на резитба, при която се премахват плододалите 2-годишни издънки и се прореждат едногодишните. През втората година след засаждането за плододаване се оставят по 2–3 издънки на всяко растение, а останалите се изрязват ниско до земята. През третата и четвъртата година броят на плододаващите издънки се увеличава и насажденията встъпват в пълно плододаване. Оформят се непрекъснати редове – ивици, които се поддържат с широчина до 25–35 см.

Институт по овощарство Пловдив