Киви

Референция: Институт по овощарство Пловдив

8,32 лв.

Източните народи, от които то произлиза, го наричат "Плодът на здравето". 100 г плод съдържат над 300 мг витамин С, витамин В1, витамин А, ензимът актиния (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Количество
Няма достатъчно продукти в наличност

Кивито носи името на гербовата птица на Нова Зеландия. От там растението е пренесено в Южна Америка и Курилските острови. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България. У нас идва преди около 20 години и вече има традиции в отглеждането му. То вирее не само по Черноморието и в южните райони на страна, но се отглежда успешно и в северната част на България.

Кивито е многогодишно растение, подобно на лозата. То е двудомно еднополово - има мъжки и женски растения. На 7 - 8 женски растения се засажда едно мъжко. Цъфти през юни от едногодишни клонки, покарали от двегодишна дървесина. Плодовете се берат през октомври, но се консумират едва през декември.

Posadi.bg предлага киви, което е подходящо за засаждане във всички райони на страната. Растението понася до -35 градуса, когато е в покой.

Институт по овощарство Пловдив

В следната категория има още 16 продукта: