Нова борса за качествени фиданки на най-хубавите български сортове орехи, ябълки, череши и кайсии заработи край Пловдив като съвместен проект на научни институти и тържището за плодове и зеленчуци в с. Първенец „Родопи 95” АД, пише авторитетната електранна медиа за селско стопанство АгроНОВИНИТЕ.

Фиданките са произведени със сертификати от Института по овощарство в Пловдив, но предлагаме и разсад за малини, киви и арония, които много се търсят, казва изпълнителният директор на тържището Илия Гатев. 39-годишният икономист е главният инициатор за джойнт венчъра между борсата и научните институти.

Илина Вутова Posadi-bg

Много се търси посадъчен материал за киви и арония, казва Илина Вутова, продавач-консултант на новата борса

„Проектът Posadi.bg се роди като идея в разговор с директора на Овощарския институт в Пловдив проф. Стефан Гандев, с когото обсъждахме колко е трудно да се намери качествен овощен посадъчен материал. У нас има над 800 разсадника само за овошки, трудно се проследява качеството и когато една фиданка се предлага на цена от 2-2,50 лева, това буди съмнение“, казва Гатев.

Заради прекупвачите продукцията се изкупува евтино, а до пазара цената й се вдига няколко пъти. Тази верига може да се скъси със създаването на съвременни логистични центрове, които да изкупуват земеделската продукция, смята Илия Гатев и добавя, че много се надява такъв център да заработи на борсата край Първенец.

„Тези логистични центрове осигуряват всичко – работници за събиране на продукцията, собствен амбалаж, транспорт от полето, машини за сортиране, опаковки“, казва Гатев. Сега всички тези дейности се вършат от различни посредници, всеки от който си слага своята надценка.

Той и проф. Гандев коментират възможността борсата да предложи търговски площи на института, за да може да продава своя посадъчен материал.

„С благословията на председателя на Надзорния съвет на тържището Стойна Гечева идеята в последствие стана по-мащабна и решихме да направим съвместен бизнес проект като си поделяме печалбата“, казва Илия Гатев. По думите на проф. Гандев, „водещо е желанието за създаване на център за продажба на овощен посадъчен материал, в който качеството и автентичността на сортовете да са гарантирани“.

Впоследствие към проекта се присъединяват и други институти за селекция и производство на качествени семена, разсад и посадъчен материал. Сред тях са Институтът по лозарство и винарство в Плевен, който произвежда лозички за 10 винени и 11 десертни сорта, както и Институтът по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

Той ще осигурява семена и елитен разсад за зеленчуци от най-успешните български сортове капия, чушки, краставици, тиквички, зеле, пъпеши, тикви, броколи, грах, градински фасул и лук. Семената и разсадът за домати ще е за сортове с висока биологична стойност, благодарение на съдържанието на антиоксиданта ликопен.

Предстоят преговори и с Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък, който да предлага сертифициран посадъчен материал за маслодайни рози, лавандула, мента и други медицински растения. От бранша се оплакват, че все по-често разсадът за тях се отглежда в нерегламентирани градини.

В същото време в казанлъшкия институт селекционната работа с маслодайната роза датира от 1950 г., а се работи за създаване и на сорт от бяла маслодайна роза, с високо съдържание и балансиран състав на етеричното масло, близко до това на Казанлъшката маслодайна роза.

„Мисля, че съвместната борса е добър вариант и за институтите, защото се нуждаят от малко повече маркетинг и търговска политика при реализацията. 15-20 години отиват за създаването на един български сорт, а липсата на практически резултат обезсмисля тази дейност.

По този начин ще можем да затворим цикъла от посадъчния материал до готовата продукция. Това ни е целта – да съхраним и развием българското производство“, казва Гатев.

Борса-Posadi-bg

Борсата Posadi.bg е до входа на тържището в Първенец

Екипът му вече е създал сайт с електронен магазин, за да може по-лесно хората да стигат до продуктите на научните институти. При по-големи поръчки ще се предлагат фиданки и разсад на лицензирани производители, отгледани под контрола на отделните институти. Институтите ще осигуряват и консултантска помощ при създаване на нови овощни насаждения, зеленчукови градини и лозя.

Докато все още могат да се засаждат фиданки, борсата, която е в непосредствена близост до тържището за плодове и зеленчуци „Родопи 95“ АД, работи и в събота и неделя. Разсад и семена от ИЗК „Марица“ в момента не се предлагат, тъй като не им е сезон, но пък продаваме успешно тяхна свежа продукция – репички, казва Илия Гатев. Пресни плодове, произведени от Овощарския институт, ще се предлагат от 2019 г., а се планира и създаването на лаборатория за производство на безвирусен посадъчен материал.