Posadi.bg - новата борса за елитни български фиданки и зеленчуков разсад, обедини научни институти и тържището в село Първенец

Екатерина Терзиева

Нова борса за качествени фиданки на най-хубавите български сортове орехи, ябълки, череши и кайсии заработи край Пловдив като съвместен проект на научни институти и тържището за плодове и зеленчуци в с. Първенец „Родопи 95” АД. Фиданките са произведени със сертификати от Института по овощарство в Пловдив, но предлагаме и разсад за малини, киви и арония, които много се търсят, казва изпълнителният директор на тържището Илия Гатев.

39-годишният икономист, който е и председател на БСП в район „Северен“ в Пловдив, е главният инициатор за джойнт венчъра между борсата и научните институти.  „Проектът Posadi.bg се роди като идея в разговор с директора на Овощарския институт в Пловдив проф. Стефан Гандев, с когото обсъждахме колко е трудно да се намери качествен овощен посадъчен материал. У нас има над 800 разсадника само за овошки, трудно се проследява качеството и когато една фиданка се предлага на цена от 2-2,50 лева, това буди съмнение“, казва Гатев. 

Той и проф. Гандев коментират възможността борсата да предложи търговски площи на института, за да може да продава своя посадъчен материал. „С благословията на председателя на Надзорния съвет на тържището Стойна Гечева идеята впоследствие стана по-мащабна и решихме да направим съвместен бизнес проект, като си поделяме печалбата“, казва Илия Гатев. По думите на проф. Гандев „водещо е желанието за създаване на център за продажба на овощен посадъчен материал, в който качеството и автентичността на сортовете да са гарантирани“. Впоследствие към проекта се присъединяват и други институти за селекция и производство на качествени семена, разсад и посадъчен материал.

"Ще предлагаме и посадъчен материал за лозя, рози и лавандула", планира изпълнителният директор на тържището „Родопи 95“ АД Илия Гатев

Така в съвместния проект се включва Институтът по лозарство и винарство в Плевен, който произвежда лозички за 10 винени и 11 десертни сорта, както и Институтът по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Той ще осигурява семена и елитен разсад за зеленчуци от най-успешните български сортове капия, чушки, краставици, тиквички, зеле, пъпеши, тикви, броколи, грах, градински фасул и лук. Семената и разсадът за домати ще са за сортове с висока биологична стойност благодарение на съдържанието на антиоксиданта ликопен.  

Предстоят преговори и с Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък, който да предлага сертифициран посадъчен материал за маслодайни рози, лавандула, мента и други медицински растения. От бранша се оплакват, че все по-често разсадът за тях се отглежда в нерегламентирани градини. В същото време в казанлъшкия институт селекционната работа с маслодайната роза датира от 1950 г., а се работи за създаване и на сорт от бяла маслодайна роза с високо съдържание и балансиран състав на етерично масло, близко до това на Казанлъшката маслодайна роза.

"Мисля, че съвместната борса е добър вариант и за институтите, защото се нуждаят от малко повече маркетинг и търговска политика при реализацията. 15-20 години отиват за създаването на един български сорт, а липсата на практически резултат обезсмисля тази дейност. По този начин ще можем да затворим цикъла от посадъчния материал до готовата продукция. Това ни е целта – да съхраним и развием българското производство", казва Гатев. Екипът му вече е създал сайт с електронен магазин, за да може по-лесно хората да стигат до продуктите на научните институти. При по-големи поръчки ще се предлагат фиданки и разсад на лицензирани производители, отгледани под контрола на отделните институти. Институтите ще осигуряват и консултантска помощ при създаване на нови овощни насаждения, зеленчукови градини и лозя.

Докато все още могат да се засаждат фиданки, борсата, която е в непосредствена близост до тържището за плодове и зеленчуци "Родопи 95" АД, работи и в събота и неделя. Разсад и семена от ИЗК "Марица" в момента не се предлагат, тъй като не им е сезон, но пък продаваме успешно тяхна свежа продукция – репички, казва Илия Гатев. Пресни плодове, произведени от Овощарския институт, ще се предлагат от 2019 г., а се планира и създаването на лаборатория за производство на безвирусен посадъчен материал.

Логистични центрове срещу прекупвачите по веригата

Директният достъп на стопаните до пазара е основното решение за отпадането на посредниците по веригата производител - краен клиент. Заради прекупвачите продукцията се изкупува евтино, а до пазара цената й се вдига няколко пъти. Тази верига може да се скъси със създаването на съвременни логистични центрове, които да изкупуват земеделската продукция, смята директорът на "Родопи 95" АД Илия Гатев и добавя, че много се надява такъв център да заработи на борсата край Първенец.

"Тези логистични центрове осигуряват всичко – работници за събиране на продукцията, собствен амбалаж, транспорт от полето, машини за сортиране, опаковки", казва Гатев. Това са няколко компонента, които няма как да не вдигнат цената, но сега всички тези дейности се вършат от различни посредници, всеки от които си слага своята надценка. 

Гатев дава за пример и големите търговски вериги, които напоследък работят с производители и им осигуряват директен достъп до пазара. "Да, поставят им трудни за изпълнение изисквания, но пък така фермерите достигат до търговската мрежа без посредници." 

Илия Гатев:

Имаме близо 7000 акционери

Единствено "Родопи 95" АД изплаща като дивидент половината от печалбата си

Илия Гатев е роден на 24 юни 1979 г. в Пловдив. Завършил е СУ "Никола Вапцаров", а след това "Финанси и кредит" във Финансовата академия в Москва. Членува в БСП от 1997 г., когато е 18-годишен. Бил е на всички длъжности в градската организация, а в момента е председател на Районния съвет на БСП в район "Северен". 

Работил е в счетоводна кантора, бил е експерт по оторизация на плащанията по Програмата за развитие на селските райони в ДФ "Земеделие", вътрешен одитор в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия". Член е на института по вътрешен одит. Председател е на Сдружение "Памет и бъдеще", което всяка година организира поход "По стъпките на отряд "Антон Иванов", популяризира подвига на атифашистката съпротива, събира документи и архив. 

От близо 2 години Илия Гатев е изпълнителен директор на тържище "Родопи 95" АД.

- Г-н Гатев, какъв е финансовият резултат на тържището за първите десет месеца на 2018 г.?

- Тържището от години работи на печалба и това се дължи на факта, че сме отдали почти всички свободни площи на наематели. Това е основната ни дейност, но имаме и съпътстващи дейности – например извън стоковото тържище работят пункт за технически прегледи на автомобили, автомивка, сервиз за смяна на гуми. Плодохранилището с камерите, което сме отдали под наем, също е на печалба.

-Имате ли политика по управление на отпадъците, която също ви носи приходи?

- Да, имаме над 400 търговци и борсата генерира големи количества отпадъци. От миналата година започнахме да отделяме тези, които могат да се рециклират - пластмаса и хартия. Имаме договор с една от най-големите фирми в Пловдив за рециклиране на отпадъци и всяка седмица им предаваме средно по три тона. От идната година за пръв път ще имаме извозване и от община Родопи. 

- Какъв процент от печалбата отива за изплащане на дивиденти и каква част от нея реинвестирате в тържището?

- Половината от печалбата на дружеството се изплаща като дивиденти. Това е един много висок процент, като се има предвид, че акционерите ни са около 7000 души. Нашето акционерно дружество е уникално по своята структура и състав – може би е единственото, създадено от бивши кооператори в ТКЗС - Първенец. През 1995 г. е регистрирано като акционерно дружество, което и до момента работи успешно. 

- Останалата половина от печалбата в какво я влагате?

- В поддържането на материалната база - ремонти, освежаване и усвояване на нови складови площи - все още имаме сгради, които не са модернизирани.

- На тържището от години има две неработещи оранжерии, за едната преговаряхте с чуждестранни инвеститори.

- Да, отдадохме я на индийци, които в нея произвеждат разсад за сладки картофи. Тази оранжерия бе силно амортизирана, а те я възстановиха, направиха капково напояване, изградиха отново електрическата система вътре, обеззаразиха почвата. Другата оранжерия я ползваме ние – за пръв път тази година засадихме в нея салати "Айсберг" и уцелихме десетката – много добре се търгува.