Posadi.bg на страниците на Вестник Марица - Пловдив

Posadi.bg e борса за висококачествен овощен посадъчен материал - съвместен проект на Института по овощарство в Пловдив и Стоково тържище „Родопи 95“ АД. Борсата предлага богато разнообразие на фиданки от най-добрите български сортове орехи, бадеми, ябълки, круши, череши, праскови, кайсии, а също и екзотичните до скоро за страната ни видове като киви и арония. Всяко от младите дръвчета носи знака на Института по овощарство - гаранция за качество и автентичност с дългогодишни традиции. Борсата се намира в с. Първенец, в землището на най-голямата зеленчукова борса в България, управлявана от дружеството „Родопи 95“.

Как се роди идеята за съвместна дейност при продажбата на посадъчен материал между Института по овощарство в Пловдив и "Родопи 95", с. Първенец?

Илия Гатев – изпълнителен директор на „Родопи 95“ АД:

Проектът posadi.bg е отличен пример за съчетаването на науката и бизнеса. Той обединява дългогодишния опит на Института по овощарство – безспорен лидер в областта на българската овощарска наука и отличните традиции, които Стоково тържище „Родопи 95“ има в търговията и логистиката. За момента проектът е насочен към българските производители и цели да подпомага създаването и развитието на съвременни български овощни градини, следвайки най-добрите традиции в родното овощарство. Не на последно място е желанието на „Родопи 95“ за допълване, обогатяване и развитие на търговската си дейност.

Проф. Стефан Гандев – директор на Института по овощарство:

Идеята беше дълго обмисляна, като се преценяваха ползите при създаването на такова съдружие. Водещо бе желанието ни да създадем център за продажба на овощен посадъчен материал, в който качеството и автентичността на сортовете са гарантирани.

Какви и колко видове овошки ще предлага борсата?

Проф. Стефан Гандев:

Предлагаме типичните за страната видове – семкови, костилкови, орехоплодни и ягодоплодни. Залагаме на съвременни сортове, с доказани качества. При изчерпване на собственото производство, бихме могли да предлагаме и продукция на други лицензирани български разсадници, като специалистите от Института по овощарство ще окачествят посадъчния материал и ще преценят дали той е качествен, автентичен и годен за продажба в нашия магазин.

Илия Гатев:

Към момента в Борсата в с. Първенец се предлага богата колекция от класически български сортове, а така също и екзотични до скоро видове като киви и арония.

Каква е ценовата политика на Борсата posadi.bg?

Илия Гатев:

Цените са конкурентни на пазара. В момента се предлагат дръвчета от 2 до 18 лева.

Проф. Стефан Гандев:

Смятаме, че най-ниската цена не кореспондира с желанието на овощарите да създадат печеливши градини. Тази цена е под себестойността на едно дръвче, като очевидно нещо в технологията за производство е спестено. Евтиният овощен материал е внос от чужбина – Македония, Гърция и Турция, като често се купува от нелицензирани разсадници. Високата цена също не е аргументирана. Ние ще се придържаме ценово в средното ниво, гарантиращо високо качество.

Защо да бъдат предпочетени фиданките на bg? Ще разполагат ли със сертификати?

Проф. Стефан Гандев:

Фиданките на posadi.bg печелят пред конкурентите с това, че са с доказан сорт и подложка, наличие на сертификат, цена отговаряща на качеството, отстъпки при по-големи заявки. За дребни количества предвиждаме онлайн продажба, а за големи - осигуряването на транспорт. Не са без значение и предлаганите безплатни консултации при закупено по-голямо количество. По желание на клиента ще се сключват и договори за научно обслужване на градините, създадени с наш материал.

Какви потребители очаквате да проявят интерес към новия проект - селскостопански производители или индивидуални клиенти, от Пловдив и региона или от страната и какво трябва да знаят те?

Илия Гатев:

Вече има интерес и от земеделски производители с овощни градини, и от индивидуални клиенти, които искат да обогатят двора си. За всички сме създали отлични условия и прекрасно обслужване. Борсата за овощен посадъчен материал в с. Първенец работи шест дни в седмицата, като заявки се приемат по имейла и телефона, а до дни ще заработи и електронния магазин www.posadi.bg.

Проф. Стефан Гандев:

Очакваме интерес от всички и отвсякъде. Всеки клиент ще бъде обслужен професионално. Ние не залагаме толкова на печалбата, колкото на създаването на съвременни овощни градини. Много са примерите в практиката, когато видовият и сортовият състав не отговарят на нашите климатични и почвени условия. Не бих искал да се спирам на икономически необоснованата прекалена интензификация и на грешките при резитбите. Нашите производители трябва да имат предвид, че не е желателно механично копиране на опита от чужди страни, както и използването на непригодни за нашите климатични условия сортове.

Какво представлява безвирусният посадъчен материал, с който Института по овощарство е известен още от 1985 г. Какви са предимствата на видовете, получени от тази процедура?

Проф. Стефан Гандев:

Това е интересен въпрос и дълъг път, който трябва да извърви нашата страна. Убеден съм, че постепенно у нас ще се премине към използването на свободен от вируси посадъчен материал, както е в страните с развито овощарство. Този овощен материал има редица предимства – гарантира високи добиви, добър прираст и дълголетие на дърветата, респективно на градините. Предвиждаме posadi.bg да предлага такъв материал, но само при предварителна заявка, поради по-високата му цена. По заявка ще предлагаме и овощни дръвчета, отглеждани в контейнери, като те могат да бъдат както стандартни, така и свободни от вируси. Контейнерното отглеждане има редица предимства – дръвчетата се отглеждат при оптимални условия, при изваждането им не се нарушава кореновата им система, както е при полското производство и е възможно създаването на овощни градини през цялата година.