Зимните резитби може да бъдат извършвани през целия вегетационен период от падането на листата през есента до разпукване на пъпките и започване на вегетацията през пролетта.

В практиката зимните резитби на дръвчета се правят главно след преминаването на зимните студове - през февруари и март, преди началото на движението на соковете. "Раните", направени при зимните резитби започват да зарастват едва при вегетацията през пролетта. 

Пролетната резитба се извършва до началото на цъфтежа на овошките. Първи могат да бъдат подрязани устойчивите на измръзване есенно-зимни сортове. Ябълките, крушите и костилковите се режат през март, а прасковите - по време на бутонизация малко преди цъфтеж. Резитбата на кайсията, черешата, вишня, джанка, направена през есенно-зимния период, особено в сурова зима, предизвиква силно смолотечение. 

Подрязването просветлява короната, регулира растежа и плододаването, и подмладява плододаващата дървесина. С резитбата дърветата се предпазват от алтернативното плододаване.