През януари започват резитбите, които спомагат да се отстрани заразата по клонките от брашнестта мана по ябълката  и прасковата, струпясване по крушата, ранното кафяво гниене по костилковите  овощни видове, пишат експертите от Националната служба за съвети в земеделието. Когато в градината има болни и засъхващи  или изсъхнали дървета, те задължително се изкореняват, за да не се допусне разпростряняване на причинителя на заболяването или успешно презимуване на неприятелите. След резитбите всички изрязани клонки  и клони се събират, изнасят извън градината и се изгарят.

Овощните дървета се нападат през вегитационния период от редица неприятели, като пръстенотворка, гъботворка, златозадка, бяла овощна пеперуда, педомерки, пъпко и листозавивачки и др. Те презимуват върху овощните дървета. Със събирането и унищожението на зимуващите стадии на тези неприятели се предотвратява намножаването им през пролетта и се улеснява воденето на химична борба с тях.

През този месец е необходимо да се извърши премахване на изсъхналите и мумифицираните плодове, останали от предходната година, предимно по костилковите овощни видове (череша, вишна, кайсия, слива и праскова) и най-вече по дюлевите дървета. Те са основен източник на зараза от кафяво гниене, загиване на завръзите и други болести. В тях също така презимуват някои неприятели, като хоботници, прасковен клонков молец и др. Бадемовия семеяд, най-опасният неприятел по бадема, също презимува в повредените плодове, останали предимно по дърветата след пребиране на реколтата. Събирането на тези плодаве, и тяхното унищожаване, предпазва от появата на този неприятел през следващата година.

При ягодоплодните култури през януари също се провеждат агротехнически мероприятия с растителнозащитно значение. Извършва се овработка на почвата с цел унищожаване на заразата от червени и бели листни петна по ягодите, ягодов коренов хоботник и други, които зимуват в почвата и окапалите листа. С извършването на дълбока почвообработка около малините се ограничава разпространението на ръждата, малиновия бръмбар, малинова галица, стъкленка, агрилус, малинов молец и други неприятели. Когато обработката на почвата се извършва през зимните дни, зимуващите форми на насекомите се изнасят на повърхността , където загиват от ниските температури.